Az itt ismertetett paradigma az az alap, melyből minden képzésünk, edzésünk és motivációnk származik, ha teljesen önmegvalósított emberré akarunk válni (Önmagunk Mestere). Egyébiránt az egyént veszélyeztető tényezők a Félelem, a Kapzsiság, az Egó és az Önérdek.

Dióhéjban: “Ez az élet egyik legszebb kompenzációja, hogy senki sem tud őszintén megpróbálni segíteni egy másikon anélkül, hogy önmagát ne segítené. Szolgálunk és kiszolgáltatunk. Ha szereted és szolgálod az embereket, semmiféle rejtőzködéssel vagy stratégiával nem kerülheted el a fejlődést.” (Ralph Waldo Emerson)

Az Önfeláldozás, mint a félelem ellensége

Ha meg akarsz szabadulni a halálfélelemtől, meg kell változtatnod személyes értékrended. Ha úgy gondolod, hogy a saját életed a legnagyobb kincs a világon, akkor elkerülhetetlenül félelmet érzel minden olyan helyzetben, amely veszélyezteti az életed. Ezért kell valamit találnunk, amit fontosabbnak tartunk, mint az életünk. Találnunk kell egy eszmét, amely győzedelmeskedni fog, az önmegtartó állati ösztön felett.

A történelem során az emberiség már megtalálta ezeket. Ezek az úgynevezett “szellemi értékek”. Ezek az értékek lehetnek vallási értékek az istenben hívők számára, a társadalmi igazságosság eszméi azok számára akik részt vesznek a politikában vagy a harcosok becsületére és kötelességeire vonatkozó ideák.

Ezeknek az értékeknek a konkrét mibenléte nem számít. A lényeg, hogy találj valami olyat, melyet az életed árán sem veszíthetsz el.

Ez a probléma filozófiai megközelítése. Pszichológiai szempontból felesleges ezeket a megközelítéseket követni. Az ember életében különböző normákat és értékeket vesz fel (mi a jó és a rossz, mi az igazságosság és az igazságtalanság, stb.). Ezeket a normákat különböző tényezők befolyásolják, mint a szülők, a barátok, a tanárok, a könyvek, a filmek, a szóbeszéd, stb. De ezek az értékek szelektíven és kaotikusan behatolnak az emberi tudatba és tudatalanba.

Ahhoz, hogy fejleszd ezeket, a folyamatot következetessé és szisztematikussá kell tenned. Egy doktrínára van szükséged (bármilyen formában – vallási, politikai vagy etikai). A doktrína lehetővé teszi és igazolja az önfeláldozást az értékek nevében. Ezután az önfeláldozás ideáját önprogramozás segítségével kell a mentális tudatosságból, a tudatalanba mozgatni.

Ehhez rövid és egyértelmű parancsokkal kell kifejezni az önfeláldozás gondolatát. Ha a tudatalanba jutnak, ezek a parancsok minden helyzetben működnek.

És pontosan így működnek a hagyományos harcművészetek “becsületkódexei”…

Forrás: https://warriorspathsystema.wordpress.com/