Már a kezdetektől célul tűztem ki, hogy az önvédelmi és harcművészeti képzéseinket Pécsen kívül vidéki kistelepüléseken is népszerűsíteni fogom. Az első célpontként a számomra hazai pályának tekinthető Bicsérdet választottam, ahol az érdeklődésre való tekintettel szeptembertől rendszeres gyerek csoportot is szervezni fogok. A szeminárium helyszínéül az általános iskola felújított tornaterme szolgált, mely igen kellemes hangulatot szolgált a résztvevőknek. A 3 órásra nyúló edzésen gyerekek és felnőttek közösen vettek részt, a program első felében teljesen párhuzamosa, majd a második szekcióban egyedi feladatokkal kor szerint ketté választva folytatódott a gyakorlás. Izgalmas kihívás volt így megtartani egy edzést, de a visszajelzések alapján, mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek hasznosan telt a nap és a hangulat is jó volt. Szinte észrevétlenül szaladt el az edzésidő.

Az edzések egy közös ízületi átmozgatással kezdődtek megtűzdelve némi mozgásfejlesztő és erősítő gyakorlatokkal. Természetesen az erősítő gyakorlatok nem arattak osztatlan sikert, de helytállt az egész csapat. A közös esések és gurulások után mindenki megismerkedett a kitérések, elvezetések és az egyensúlyvesztések alapjaival, a feladat végén mindenki bemutathatta meddig sikerült eljutnia a gyakorlással, a gyerekektől is láttunk néhány nagyon szép megoldást!

Az edzés következő része a páros gyakorlatokra koncentrált kezdve a lefogások bontásával, melyben még együtt dolgozott a két csapat. Ameddig a felnőttekkel áttértünk a hátsó átkarolások és fojtások bontására, addig a gyerekek elkezdtek megismerkedni a sapkajátékokkal. A “játék” nagy sikert aratott a gyerekek 1 órán keresztül szakadatlanul próbálták megszerezni egymás sapkáját különböző helyekről, észre sem vették mennyire elfáradtak. Közben folyamatosan gyakorolták a helyes védekezés, elterelés és támadási módok alapjait.

A felnőttek félúton áttértek az ütések alapjainak begyakorlására az ütőpárnákon. A végén a hét folyamán felgyűlt stresszt is levezethették a párnákon. Mindenki kapott egy kis útravalót a helyes ütéstechnika fejlesztésében, amivel bízom benne a továbbiakban is foglalkozni fognak és beépítik mozgásanyagukba.

Az esemény zárásaként egy rövid rögtönzött bemutatót tartottunk segítőimmel, mely az iskolánk első nyílt bemutatója volt. A pusztakezes technikákon kívül megmutattuk a kés elleni védekezés, a kard és a bothasználat néhány fogását is. Megfáradva, de jókedvűen zártuk a programot.