Gyermek önvédelem oktatás

Miért ajánljuk a gyermek önvédelem oktatásunkat?

Mint minden sport a jujitsu is hozzájárul az egészséges életmód kialakításához. Fejleszti a mozgáskultúrát, a koncentrációt és az önfegyelmet; ennek egy mellékhatása, hogy jellemzően a tanulmányi eredményekre is pozitív hatással van a küzdősport. Megtanítja a gyerekeknek, hogyan védjék meg magukat. Ha szereti a kihívásokat, lehetőséget kínálunk kipróbálni az országos küzdősport versenyeket.

Gyermek önvédelem
Gyermek önvédelem
Gyermek önvédelem
Gyermek önvédelem
Gyermek önvédelem
Gyermek önvédelem
Gyermek önvédelem
Gyermek önvédelem
gyermek-onvedelem-oktatas-pecs-2
gyermek-onvedelem-oktatas-pecs-3
gyermek-onvedelem-oktatas-pecs-1
gyermek-onvedelem-oktatas-pecs-4
gyermek-onvedelem-oktatas-pecs-5
gyermek-onvedelem-oktatas-pecs-6
gyermek-onvedelem-oktatas-pecs-7
gyermek-onvedelem-oktatas-pecs-8
previous arrow
next arrow
Shadow

Tartalom

Mikor lehet elkezdeni a Jujitsu gyakorlását?

A Mecsek Jujitsu Klubban már 3 éves kortól van lehetőség a gyermek önvédelem és harcművészet gyakorlásának elkezdésére. Hogyan lehetséges ez? Annak érdekében, hogy a gyerekek koruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelő harcművészeti mozgásokat végezzék három különböző korcsoportra osztottuk a gyerekedzéseinket.

gyermek-onvdelem-oktatas-pecs-2

Manó Jujitsu (3 – 6 éves korig)

A gyerekek mozgáskoordinációja ebben korosztályban gyors fejlődésnek indul. Ez a korszak a szellemi fejlődés és a személyiség kialakulásának is kiemelt időszaka. A gyerekek a harcművészeti edzéseken fontos fizikai, szellemi és etikai fejlődésen mennek keresztül. A hagyományokat tiszteletben tartva fokozatosan önfegyelemre neveljük őket. Megtanulnak csoportban egymást segítve együtt dolgozni. A játékos légkör és feladatok célja, hogy a gyermekkel megismertesse a mozgás örömeit. Az edzések hatására a gyerekek megtanulnak a kotrásaikkal együttműködni és pozitív emberi kapcsolatokat kialakítani. Manó csoportunkban a gyerekek megtanulnak biztonságosan esni, mozgás és ügyességfejlesztő játékokon keresztül előkészítjük, megalapozzuk a későbbi harcművészeti edzésekhez vagy bármilyen egyéb sportmozgáshoz.

Hogyan épül fel egy Manó Jujitsu edzés?

Az edzés a bemelegitéssel kezdődik: Járások, futások, gimnasztika
A következő részben az eséstechnikák és a földön való mozgásokkal folytatjuk
Egyensúly gyakorlatokkal együtt játékos “ütés és rúgás” alapokat gyakorlunk
Erősítünk kúszásokkal, mászásokkal, állatmozgásokkal
Az edzés befejező részében fejlesztő játékokkal dolgozunk

gyermek-onvdelem-oktatas-pecs-3

Gyermek Jujitsu (7 – 11 éves korig)

Edzéseinken a tanulók megismerkednek a jujitsu harcművészet technikai alapjaival, megtanulják a helyes eséstechnikát, fegyelmezetebbé és magabiztosasbbá válnak. Hagyományosan, ebben a korban a fiatalok számára a játékok, a futás és birkózás a fő gyakorlat típusok – aktív, mobil, fejlesztő játékok és speciális gyakorlatok sok mozgással. Az arra fogékony gyerekeknek lehetőséget kínálunk a Magyar Grappling Szövetség országos versenyein részt venni.

Mi az a jujitsu és milyen készségeket fejlesztünk ebben a korosztályban?

A jujitsu ma egy hatékony önvédelmi rendszer, amely az egész világon elterjedt. A támadó és közelharc technikákat elsősorban a fegyveres testületek képviselői gyakorolják, a modern jujitsu több országban a rendvédelmi szervek kiképzésének szerves része.

Az edzések során az alábbiakról tanulunk:

  • Biztonságos eséstechnikák
  • Természetes mozgás, a test irányító képessége és az általános koordináció
  • A test harmonikus fejlődése
  • Helyes légzés
  • Mozgás felesleges feszültség nélkül
  • A távolság érzékelése és megértése
  • Produktív együttműködés a partnerrel
  • Az érzelmek kontrollálása

Hogyan épül fel egy Gyermek Jujitsu edzés?

  • 5 perc általános bemelegítéssel kezdünk.
  • 5 perc eséstechnikák és erősítő gyakorlatok
  • 5 perc ütés és rúgástechnikák
  • 15 perc páros technika gyakorlás
  • 10 perc birkózás, gyakorló küzdelem
  • 5 perc nyújtás, levezető játék.
gyermek-onvdelem-oktatas-pecs-4

Ifjúsági Jujitsu (12 – 15 éves korig)

Az ifjúsági korcsoport edzésein már a Jujitsu közel teljes mozgás és technikai anyaga feldolgozásra kerül. Intenzív edzések keretében kerül fejlesztésre a gyerekek önvédelmi tudása, harcművészeti mozgása és küzdelmi képességeik. Az edzések hatása a korcsoportra igen kedvező és komplex. Az ifjúsági korosztály kifejezetten gyorsan sajátítja el a jujitsu mozgásanyagát és önvédelmi technikáit. A rendszeres edzések általános hatása, hogy a gyerekek önfegyelme, viselkedése sokat fejlődik, gyakran előfordul, hogy a tanulmányi eredményeik is jobbá válnak az ebből a szempontból is fontos időszakban.

Milyen képességeket fejlesztünk ebben a korcsoportban?

  • Eséstechnikák
  • Ütés és rúgástechnikák
  • Dobások és földrevitelek
  • Álló és földharc küzdelem
  • Eszközös támadás elleni védekezés
  • Eszközzel történő támadás és védekezés
  • Gyakorlatok életszerű helyzetekben

Hogyan épül fel egy ifjúsági Jujitsu edzés?

A korcsoport edzése nagyban hasonlít a felnőtt edzésekre, azzal a különbséggel, hogy kevésbé alakultak ki a mozgást korlátozó kötöttségek és problémák. Így a mozgásminták helyreállítása helyett, a helyes mozgás megőrzésére kell figyelmet fordítanunk. A másik különbség, amely kiemelt figyelmet igényel a korosztály felfokozott versenyszelleme, mellyet egészséges keretek közé kell terelni, hogy az edzőtársakban partnert és ne ellenfelet lássanak. Dojonkban ilyen szempontból is kiemelkedő tanulóink csapatszelleme.

 

  1. Általános bemelegítéssel és aktív nyújtással indul minden edzésünk.
  2. Erősítés és eséstechnika valamint sportspecifikus bemelegítés az edzések második modulja.
  3. A harmadik részben ütés és rúgástechnikák következnek különböző célpontokon.
  4. A negyedik blokk az edzés egyik fő összetevője, mely során megtanuljuk a különböző földreviteleket, izületfeszítéseket, önvédelmi technikákat, földharc technikákat.
  5. A technikai részt követően az intenzívebb gyakorló küzdelmek zajlanak.
  6. Az edzés lezárásában a levezető aktív nyújtó technikák következnek.
mit_kell_tudni_a_jujitsurol

Mit kell tudni a Jujitsuról?

Pusztakezes rendszer, a judo őse. Tai jutsunak vagy yawarának is nevezték, ami azonban nem pontosan fedi le a jujitsu fogalmát, inkább annak előzményeit jelöli. A jujitsu jelentését boncolgatva a „ju” – lágy, utánaengedés, a „jitsu” – művészet, technika. Már 2500 évvel ezelőtt ismert volt Japánban, ahová valószínűleg Kínából került. A legősibb ösztönös mozdulatokat gyakorolva e harci művészet célja: a támadó technikák hárítását követő elvezetés, irányítás, harcképtelenné tétel. Technikái közé tartozik az ütés, rúgás, dobás, gáncsolás, feszítés, leszorítás, fojtás, idegpontok nyomása. A jujitsu nem harci művészetek keveréke, hanem a mozgásformákat a maguk egységében tekintő iskola, mely egyforma súlyt fektet az összes védekező technika ismeretére. Japánban egy ideig a társadalom és a harcművészetek perifériájára szorult, a közelmúltban azonban újra elfoglalta méltó helyét a küzdőművészetek sorában, nem utolsósorban európai más harcművészeteket már magas szinten művelő mesterek tevékenységének eredményeképpen. (Watakushi Ningen, 1999 alapján).

Milyen felszerelés szükséges a Jujitsu elkezdéséhez?

Kezdéshez mozgáshoz alkalmas öltözetet és papucsot hozz magaddal, a második hónaptól Judo Gi beszerzése szükséges. A Judo Gi beszerzése történhet egyesületünkön keresztül vagy egyénileg. Egyesületünk rendelkezik minden egyéb szükséges felszereléssel, az ifjúsági csoport tagjai számára azonban ajánljuk az első néhány hónap után az alábbi egyéni védőfelszerelések beszerzését: fogvédő, szuszpenzor és bandázs

Milyen értékeket kívánnak átadni a jujitsu a jövő nemzedékei számára?

A japán harcművészetek így a jujitsu is megőrizte a szamurájok ősi szabályrendszerét a bushid-t. A bushido fordítása a “harcos útja”, olyan erények gyűjteménye amiket a szamurájok, majd a későbbi harcművészeti iskolák is fontosnak tartottak megőrizni és továbbadni a következő nemzedéknek, hasonlóságot mutat a lovagiasság eszményével.

A bushido 7 erénye: (forrás: Wikipédia)

  1. Seigi: Őszinteség és igazságosság, egyenes jellem, a helyes döntés és a becsületesség.
  2. Yuki: Hősies bátorság, bátorság és kitartás.
  3. Jin: Könyörület, szánalom és a jóindulat mindenki iránt.
  4. Reigi: Udvariasság, tisztelet, helyes cselekedet.
  5. Makoto: Teljes, kimondott őszinteség, igazságosság.
  6. Meiyo: Becsület, tisztelet és dicsőség.
  7. Chugi: Kötelesség és lojalitás, rajongás és hűség.