A gyakorló és valódi küzdelmekben a Rövid Munka egyike a leghatékonyabb és legnehezebben megvalósítható koncepciója a Systema alkalmazásának. Nem téveszthető össze a kis távolságból való munkával, valójában igen kevés köze van a távolsághoz. Tisztázás céljából a Systema vezető oktatóit kérdeztük erről:

Mikhail Ryabko
A legkisebb mennyiségű és amplitúdójú, de a lehető legnagyobb pontosságú és erejű mozgásokról szól. A Rövid Munka ellentétben áll a sok mozgással, a hullámzó, hosszú, széles, izgulós és felesleges mozgásokkal. Ehelyett a mozgások tömörek és nyugodtak, a céllal való érintkezés pillanatnyi, tűpontos és hatalmas erejű. A rövid munka általában finomnak tűnik a megfigyelők számára, és váratlannak a támadó szemszögéből.
A rövid munkához  szükséges fizikai erőfeszítésnek minimálisnak kell lennie, azonban ezen képzettség eléréséhez nagyon sok gyakorlás szükséges.
A Systema gyakorlói ezt a készséget az által szerzik meg, hogy megtanulják kontrollálni a fizikai és pszichés feszültségüket, elsajátítják a helyes testtartás, a dinamikus légzési mintákat, az erővel feltöltött öklöt, a mozgás szabadságát, a taktikai sokféleséget és a Systema egyéb fontos összetevőit.

Vladimir Vasiliev
Pontosabban, a Rövid Munka az ellenfelek feszültségének és a te relaxált állapotodnak az eredménye. A konfrontációban látnod kell, hol feszült a támadó, vagy feszültséget kell létrehoznod benne. Ekkor lehetőséged van a pattogó ütésekkel és mozgásokkal kihasználnod a feszültségét. Ez lehetővé tesz több ütést egyetlen mozdulattal. Például, ha eltalálod egy ütéssel, a karod nem áll meg az ütés célbaérésekor, nem tér vissza a testedhez, hanem tovább halad és tovább támad különféle irányokba.
Nagyon nagy előnye a Rövid Munka megtanulásának, hogy lehetőséget ad több támadó elleni védekezéshez is. Egyetlen mozdulattal több hatást is elérhetsz – védekezhetsz, támadhatsz, elterelheted a támadást és megállíthatod a támadásokat.
Minél nagyobb az ellenfél feszültsége, annál gyorsabb lehet a Rövid Munkád. De ez nem azt jelenti, hogy az ütéseid gyorsak és lazák, a Rövid Munkában az ütések kemények és erősek.
A megfelelő Rövid Munka bármilyen irányban jól működik, mozgathatod vagy megfeszítheted a karod bármelyik részét, függetlenül a test többi részének helyzetétől és feszültségétől.
A Rövid Munkát igazán nehéz kivédeni. Pusztító hatással van a feszült testre. A Rövid Munkát kezelésének egyetlen módja a feszültség eltüntetése.

Nagyon érdekes megtanulni és rendkívül hasznos bármilyen konfrontációban. A Rövid Munka a valódi tudás jele. Ez egy nélkülözhetetlen önvédelmi fegyver.

.