systema fegyveres önvédelem

SSTC Systema – Orosz Harcművészet – Közelharc és Önvédelem szeminárium

Bánkövi Máté

2019. okt 9.

Mi az a Systema?

A Systema gyökerei a X. századig nyúlnak vissza. A harcos kozák családok őrizték a tudást évszázadokon át, néptáncaikba és népszokásaikba is beépítve azt. A Kozák férfiak eredetileg szabad irreguláris haderőt alkottak. Életük folyamatosan a harcokból állt. Félelmetes harcosok voltak, akiktől rettegtek! Igen magas szintre fejlesztették a módszereiket. A látványos mozdulatsorok helyett mindig a hatékonyságon volt a hangsúly. Végül a stílust évszázados fejlődése után Sztálin testőrei foglalták rendszerbe.

1962-ben, Aleksey A. Kadochnikov, ősi kozák család leszármazottja, tanulmányozva a régi harci módszereket, művészeteket és különböző 2. Világháborús harci formákat is, rendszerezte és egyesítette ezeket. Kialakította a módszertani alapokat, amely valamennyi hagyományosan orosz harci módszert magába foglalt és a Russia Rukopsahnogo Boya Systema nevet adta neki. 1979-ig csak kisebb katonai egységeket, elit alakulatokat tanított (Spetsnaz), majd vezető harci oktató lett. 1991-ben a kommunizmus megbukott, és nyilvánosságra került az addig titokban tanított “rendszer”. A mai napig is a fő kiképzési, testnevelési módszer a Hadseregen, valamint a Rendvédelmi szerveken belül.

Mikhail Ryabko, és Vladimir Vasiliev volt akik megnyitották a civil világ előtt a Systema-t. Mindketten a Spetsnaz alakulatban szolgáltak. Ryabko át rendszerezte olyan formában, amit a civilek is megtanulhatnak önmaguk védelme érdekében. Vladimir a legjobb tanítványa, 1993-ban Kanadába költözött, ahol létrehozta az RMA Systema Szövetséget, és szemináriumokat tart civileknek, SWAT és, egyéb rendvédelmi szerveknek.

A Systema, akció-reakció elvét követi, természetes, intuitív mozdulatokat alkalmaz. A mindennapi mozgásunkat teszi tudatossá, azaz ösztöneinket, természetes reflexeinket használja fel. Pontosan ebben rejlik az igazi ereje. Megértjük a testünk természetes mozgatását, az anatómiai, fizikai, és biológiai törvényszerűségeket. Megtanuljuk összehangolni az elménket, a testünkkel, vagyis a tudatosságot a mozdulatokban. Felmérjük, elemezzük a helyzetet, a környezetünket, a támadónkat, és az ő mozgásához igazodva hajtjuk végre a megfelelő technikákat.

Milyen kérdésekre ad választ a szeminárium?

* A Tudat – állapotok változtatása
* Az agy – fejlesztés irányítottan
* Az izmok – célzott erősítés
* Az ütés – gondolattól a végrehajtásig (hullámütés)
* A levegő – mint segítség
* A stressz – szituációs gyakorlatok
* A támadás – elhárítás válaszcsapással
* Az izületek – megóvó gyakorlatok
* Agykontroll foglalkozások, fájdalomterápia, nevetésterápia, * * *
* “Fejlesztő játékok”,
* És minden, amire választ szeretnétek kapni a Systema világából … Is … ????
Részvételi díj: 4000 Ft/nap
 
Helyszín:
Pécs, Szent István Tér 17. – Új Nemzedék Közösségi Tér
Időpont:  2019.10.26. 11:00 – 17:30
Instruktor: Sajben János – SSTC Systema
Elérhetőségeink:
06 70 355 4986
info@mecsekharcmuveszet.hu
bankovi_mate_instruktor

Írta: Bánkövi Máté

Máté a Mecsek Harcművészeti Iskola vezető instruktora. Célja egy olyan dojo létrehozása, amely visszatér a harcművészetek gyökereihez és a tudást helyezi előtérbe szemben a ranglétrán való minél gyorsabb végigfutással. A harcművészetek oktatásán túl folyamatosan fejleszti a tudását több különböző instruktor keze alatt. Így garantálva, hogy edzései színvonala töretlenül fejlődik a jövőben is. Eddig elért fokozatai: Seibukan Jujutsu 5. dan, Enshin Itto Ryu Battojutsu 3. dan, Bujinkan Budo Taijutsu 2. dan

Hasonló tartalmak:

1 hozzászólás

  1. Notheisz Gabor

    A systema alapvetoen tartalmazza az agykontroll modszereit? Valoszinu nem mert a regi idokben ez nem letezett.

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük