A Systema földharc rendszere és a hagyományos birkózás két külön terület. A küzdelem pont az amit a neve sugall, két ember közötti küzdelem, ami néha folytonos, néha statikus, de általában a két fél összekapaszkodásával jár együtt. Olyan, mint egy dinamikus sakkmérkőzés, melyben fogások, leszorítások, végtag feszítések és fojtások vannak. A Jujitsu, a Judo, a Birkózás és a legtöbb grappling alapú művészet ebbe a kategóriába tartozik. Ellenben bármennyire briliánsak és veszélyesek, nem igazán felelnek meg a valódi földharc összes követelményének. A földharc rendszerének sokkal szélesebb készségeket kell alkalmazni, mint egy verseny szituációban, ahol a cél a különböző fogások létrehozása. Egy valódi harc közben valóban eltörhetnek a végtagok vagy megfojtható az ellenfél.

A földharc megközelítésének illeszkednie kell az álló harchoz. Az MMA-ban sikeresen alkalmazott rendszerek, mint a különböző vegyes box rendszerek, grappling rendszerek, Combat Sambo és a még intuitívabb megoldások közelednek a valódi harc mentalításához. Ez a gyakorlás határozott előnnyel járnak, és érdemes beépíteni saját küzdőstílusunkba. Ez nem más, mint egy valóban ellenálló ellenféllel harcolni, ami élesíti az érzékeket a valódi harchoz. Ahogy mondani szokás a puding próbája az evés. Ez azonban még nem a teljes kép. Az egész ennél jóval komplexebb. Például harcolni egy fegyveres ellenféllel, mindenféle bottal, késsel, ásóval vagy bármivel, beleértve a pisztoly vagy puska harcot, a több ellenféllel, akár több fegyveres ellenféllel vagy bármiféle más szituációban amiben találhatod magad.

Mi a “föld”? Vladimir sokszor mondja, hogy a szőnyegek “olyan jó barátaid, akik hazudnak neked”. De vajon milyen mindez az utca durva talajához képest, egy Afganisztáni sziklás barlanghoz vagy egy asztalhoz viszonyítva, amihez épp hozzávágtak? Nem tudom pontosan, de abban biztos vagyok, hogy meg kéne tapasztalnod a különbségeket. 

A földharc és a közelharc közti különbség alapvetően abban gyökerezik, hogy a birkózás az ellenféllel való összekapcsolódást, majd annak leszorítását foglalja magában. Így ebben a folyamatban össze vagy kapcsolódva az ellenfeleddel, ami nem feltétlenül előnyös egy spontán környezetben. A Systema által használt földharc inkább a végtagok szűk tartományban történő mozgatására koncentrál és alapjai szinte teljesen azonosak az állóharccal. Nagyobb távolságnál, több vagy fegyveres ellenfelek ellen a legtöbb grappling alapú rendszer eléri az alkalmazhatóság határát, mivel az ellenőrizhetetlen változók exponenciálisan növekednek. A Systemában ezek a kérdések az oktatás részét képezik, és a földharcot pusztán a technikai tudatosság kibővítésének tekinti. Amennyire meg tudom, mondani ebben a helyzetben kizárólag az alapelvek intuitív megközelítése működhet. 

A földharc a fölről folytatott harcot jelenti, és nem feltétlenül egyenlő a földön folyó küzdelemmel. Szabad formában, olyan gyakorlatok segítségével, amelyek célja a nagyobb általános tudatosság fejlesztése – annak megakadályozására, hogy a gyakorló visszatérjen a hagyományos grappling küzdelmekhez, ez nagyon hatékonyan megérthető.