önvédelmi technikák

Térbeli érzékelés – a Systema koncepciója – Andrea Bisaz

Bánkövi Máté

2020. júl 5.

A Systemának számos összetevője van,melyek harmóniában működnek egymással. Értelmezésem szerint, az egyik legjobb eszköz a természetes és nyugodt mozgás, egy természetellenes harc szituációban. Ha elsajátítod, az nyugalmat és hatékonyságot biztosít, míg az ellenfélben zavart kelt. Sok konfliktus esetén előnyös ajtókat nyit meg.

A Systema másik érdekes területe a “rövid munka”. Ez egy nagyon elegáns és hatékony módja annak, hogy egyszerre több ellenféllel küzdj, és számos rejtett alapelvet tartalmaz a megvalósítása.

Mindig nagyon lenyűgöztek a több támadós szituációk, mivel olyan sok tényező kerül elő ilyenkor, amelyek mind elengedhetetlenek a jó Systemához. Az egyik nagyon érdekes dolog a „rövid munkában” alkalmazott térbeli észlelés.

Térérzékelés

Az agyunkban sokféle agytérkép található (a testrészek képei), nemcsak a testünk irányítására, hanem például a közvetlen környezetünkről is. Ruháink és minden olyan eszközünk a részévé válik, melyeket sokszor használunk. Például könnyen érezhetjük azt, hogy a kés olyan, mintha a testünk része lenne, amikor valamilyen ételt vágunk vele.

Az agykutatásokat végeztek egy olyan japán majmon, amely vadonban nem használ szerszámokat. Amikor a majomnak egy botot adtak,még nem volt része az agytérképének. Miután néhány hétig használta az eszközt, megfigyelhető volt, ahogy egyre inkább az agytérképe részévé válik.

Ugyanezt látjuk mikor botharcot kezdünk gyakorolni a tanulókkal. Egy tapasztalt oktató egyből észreveszi, ha egy tanuló épp úgy ismeri a fegyvert, mint a kezét, abból ahogy tartja és használja az eszközt.

Az autóval történő vezetéskor az agytérképünk az egész autót is magában foglalja, nem csak a testünket az autóban. Könnyen visszatolatunk egy szűk ismerős garázsba. Ha azonban hasonló méretű, de nagyon eltérő formájú autóval jell ugyanezt megtennünk, akkor rájövünk, hogy ugyanabba és garázsba már nem is olyan egyszerű beállni. Új, megfelelő agyképeket kell készíteni, amely tartalmazza ezt az új formát és akkor visszatér minden a megszokotthoz.

Az ellenfelekkel, különösen a több ellenféllel való küzdelem esetén fontos, hogy ugyanezt megtedd, nevezetesen felvedd őket az agytérképedbe. Fontos szempont az, hogy megtanuljuk beilleszteni az ellenfelet minden vonásával és érzelmével. Ennek érdekében szükségünk van egy bizonyos relaxált állapotra, hogy megkönnyítsük a helyzet feldolgozását. Tudatosan cselekedve óvatosan irányítjuk figyelmünket erre a feladatra, ezáltal erősítve az észlelést.

Ha érezzük is, hogy a tárgyakat, mint mint a késeket vagy autókat tudjuk irányítani, az ellenfeleket nem biztos, hogy ugyanilyen magabiztosan kezeljük. Ez egy másik ok, amiért tudatosan be kell vonnunk partnereinket a gyakorlásban, hogy az elkerülés és az elidegenedés helyett inkább a befogadás és a megismerés szokását ápoljuk. A koncentrált észlelés helyett inkább az általános észlelést használjuk, mivel tudatában akarunk lenni érzelmeinknek anélkül, hogy túlzottan középpontba helyeznénk őket! Ennek hatására el tudunk lazulni, amikor agresszióval vagy erőszakkal szembesülünk.

Lényegében azt gyakoroljuk, hogy nem egy külső ellenféllel harcolunk, hanem inkább belefoglaljuk őket az agytérképünkbe, ezzel a közeli környezetünk részévé tesszük őket. Ez majdnem olyan, mintha kihúznánk egy hálót, és elfognánk ellenfeleinket, és a közelünkbe húznánk őket. Aztán játszunk ezekkel az integrált agytérképekkel, amelyeknek már ellenfeleink is részei.

Agyunk ezt bizonyos mértékig automatikusan megteszi a tükörneuronjainkon keresztül (lásd a tükörneuron cikket), azonban a félelem és a feszültség hatására ez a folyamat nehézkessé válik. Azzal, hogy tudatosan edzünk, hogy bevonjuk az ellenfeleinket / edzőpartnereinket az agyképeinkbe, felgyorsítjuk a megismerés és a relaxáció folyamatát, és szélesítjük felfogásunkat. Kevésbé koncentrálunk egyszerre csak egy ellenfélre vagy az ellenfél minőségére. Átfogóbban dolgozunk és teljesebb képet látunk a helyzetekről.

Ez jelentősen javítja térbeli hatékonyságunkat az ellenfelekkel szemben. Ez azt is lehetővé teheti, hogy minimalizáljuk magunk, valamint ellenfeleink / edzőpartnereink sérüléseit.

 

A gyakorlat: Néhány példán keresztül

Csukd be a szemed és lélegezz mélyen. Aztán összpontosítsd a figyelmed először a saját tested körvonalaira. Ezután haladj tovább és tudatosan építsd be az agytérképedbe a ruháid is. Ezután elkezdhetsz játszani a különböző távolságokra lévő gyakorló partnerek tudatosításával is. Kezdetnek indítasz egy emberrel, de ne feledd a cél, hogy több ellenfelet is integrálni tudj. Később nyitott szemmel is megcsinálhatod a feladatot. A csukott szemes gyakorlás során kevesebb minden vonhatja el a figyelmed. 

Később egészítsd ki az ellenfelek különféle érzelmi állapotaival a képet, valamint rád irányuló aktív vagy passzív figyelmüket. A cél, hogy először érezd a edzőtársak jelenlétét és elhelyezkedését. Majd előrelépsz attitűdjeik és szándékaik felméréséhez (ügyelj arra, hogy agresszív és erőszakos szándékokra koncentrálj). Ezután Különböző sebességű mozgásokkal is játszhatsz.

Fontos szempont a vizualizáció alkalmazása, mely során egyre növekvő mennyiségű információval érzékeled önmagad és edzőpartnereid. Ne feledd, hogy a partnerek nem mindig lesznek a látómeződben, ezért meg kell tanulnod azokat az embereket is tudatosítani, akik kicsúsznak a látóteredből. Amint kellően felkészültél full – contact gyakorlásban is alkalmazd a tanultakat. Mindig kövesd a pulzusod és a légzésed ritmusát.

Egyszerűen fogalmazva azt kell elérned, hogy egy bizonyos sugarú körben mindenki az agytérképed része legyen.

Ez egy olyan gyakorlat, amelyet edzésen kívül is végezhetsz, mondjuk egy kávézóban. Ülj le a lehető legközpontibb helyre ahol körbevesznek az emberek. Nézd meg, hány embert tudsz felvenni és integrálni, majd próbáld meg érzékelni érzelmi állapotukat, mozgásaikat. Meg tudod csinálni egyszerre több emberrel? Nagyon szórakoztató lehet ez a gyakorlás.

bankovi_mate_instruktor

Írta: Bánkövi Máté

Máté a Mecsek Harcművészeti Iskola vezető instruktora. Célja egy olyan dojo létrehozása, amely visszatér a harcművészetek gyökereihez és a tudást helyezi előtérbe szemben a ranglétrán való minél gyorsabb végigfutással. A harcművészetek oktatásán túl folyamatosan fejleszti a tudását több különböző instruktor keze alatt. Így garantálva, hogy edzései színvonala töretlenül fejlődik a jövőben is. Eddig elért fokozatai: Seibukan Jujutsu 5. dan, Enshin Itto Ryu Battojutsu 3. dan, Bujinkan Budo Taijutsu 2. dan

Hasonló tartalmak:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük