Me – szem, Tsuke – odaragasztott. A Metsuke az egyik leglátványosabb következménye a Zanshin-nak és fontos eleme a harcművészeti gyakorlásnak. A küzdelemben általában a küzdő felek egymás szemébe néznek. Mivel a szemet a lélek tükrének tartják, gyakran elárulnak olyan érzelmeket, amit a test többi része elrejt. A Metsuke lényege az, hogy mindent lássunk, anélkül, hogy bármit is elárulnánk magukról.

Mindent látni…

Minél inkább rögzítjük valahova a tekintetünket, látóterünk annál behatároltabbá válik, egyre inkább elvonja figyelmünk a támadó karja, a fegyverei mozgása. Ezért ahelyett, hogy szorosan fogva tartanánk az ellenfelet a tekintetünkkel, úgy kell szemlélnünk, mint egy távoli hegycsúcsot. Az ellenfél középvonalának könnyed szemmel tartása fogja leginkább elárulni mire készül a másik. Ezzel a kiterjesztett, átfogó látásmóddal sok fontos információhoz jutunk a másik mozgásáról, szándékairól. Hasonló ez a fajta látás, mint amit autóvezetés közben használunk.

harcművészeti

…. és mindent elrejteni

Ez a Metsuke nehezebb oldala. A harc táptalaja, a félelemnek, tétovaságnak, zavarnak, haragnak vagy akár az örömnek. Ezek az érzelmek mindig árulkodóak és szemünkön keresztül könnyen felfedhetőek, ezért nem elég kontrollálni őket, egy olyan tudatállapotba kell jutni, ahol már nem is érezzük őket. Ezért sok olyan gyakorlattal találkozhatunk, aminek látszólag kevés köze van a harchoz, harcművészetekhez, gyakorlásuk viszont elengedhetetlenné válik fejlesztésük.