Az egészséges életmód megkerülhetetlen része a rendszeres mozgás, melyet lehetőség szerint érdemes már gyerekkorban elkezdeni. Ma már számos mozgáslehetőség áll a szülők rendelkezésére, hogy a gyermekükkel közösen kiválaszthassák a számukra legszimpatikusabb, hosszútávon is űzhető mozgást. A mozgásforma kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy a szülő és a gyerek is jól érezze magát az adott környezetben, megbízzon az instruktorban és közösen együtt tudjon vele dolgozni. A fejlődés és a tanulás alapfeltétele, hogy a tanuló jól érezze magát a folyamat során, egyfajta játék élménye legyen, függetlenül attól, hogy gyerek vagy felnőtt tanulóról van szó. Ebben a cikkben azokat az előnyöket szeretném összegyűjteni, amit a harcművészeti edzések kínálnak az érdeklődő gyerekek és szüleik számára.

Aktív életmód

Hasonlóan más mozgásformákhoz, a harcművészetek is hozzászoktatják a gyakorlókat a rendszeres mozgáshoz. Fejlesztik a fizikai állóképességet, erőnlétet, mozgáskoordinációt. A gyerekek mindemellett egy közösség részévé vállnak, ahol hétről hétre együtt fejlődnek és tűznek ki célokat maguk elé. Ezek a célok lehetnek kisebbek például egy-egy gurulás, technika szép, pontos kivitelezése vagy nagyobb hangvételűek, mint a következő övfokozat megszerzése. Egy – egy övvizsga felkészülés mögött több hónapnyi gyerekekkel és oktatókkal való közös munka alakítja ki a bajtársias támogató közösséget.

Koncentráció

Korunkban rengeteg információ zúdul a fiatalokra, az okos eszközök hatására a koncentráció romlik, szinte nincs olyan pillanat amikor ne lennénk kitéve az információk tömkelegének. A harcművészetek gyakorlásához szükséges összpontosítás fejlesztésére számos gyakorlat létezik a különböző harcművészeti iskolákban. Ezen gyakorlatok hatása megmutatkozik a gyerekek tanulmányi eredményeiben is.

gyerekek

Magabiztosság és önfegyelem

A fizikai és önvédelmi képességek fejlődésével a gyerekek önbizalma is fejlődik. A vizsgákra való felkészülés önfegyelmet igényel és a sikeres teljesítésük által tovább növekszik az önbizalom. Ezek az élmények segítenek túllépni a belső félelmeinken és a határainkon. Edzéseinken a gyerekek megtanulják a célok kitűzését és a megvalósításukhoz szükséges úton is segítséget kapnak.

Konfliktus és stresszkezelés

Az Önvédelem leghatékonyabb módja a fizikai konfliktusok elkerülése, a konfliktusok kialakulásának felismerése és típusai jól leírható mintákat követnek, így észlelésük esetén nagy részük elkerülhető fizikai összetűzés nélkül. Képzéseinken a gyerekek számára is átadjuk a veszélyhelyzetek felismeréséhez és elkerüléséhez szükséges nélkülözhetetlen tudást. A harcművészetek gyakorlói megtanulják, hogy nyomás alatt is relaxáljanak, lélegezzenek helyesen, így kezelve az őket érő stresszhatásokat.

Önvédelem

Az előző ponthoz kapcsolódva a megelőzésen és a verbális konfliktuskezelésen túl a fizikai önvédelem technikai alapjait és azok alkalmazását is elsajátítják a harcművészeti képzések során. Manapság hozzánk hasonlóan több harcművészeti iskola is az önvédelem oktatást helyezte a fókuszpontjába, így speciálisan erre szakosodott instruktorok is egyre gyakrabban elérhetőek.

A gyerekek gyakorlása

A szülők is elkezdhetik

Harcművészeti edzéseken gyakori, hogy a gyerekét folyamatosan hozó szülő is beleszeret az edzésekbe és kipróbálja azok felnőtt edzéseit. A mozgást sosem késő elkezdeni, de míg egy csapatsport edzésére talán nehezebben áll be az apuka vagy az anyuka, a harcművészeti edzések ideális terepet biztosíthatnak számukra. Az edzések után, hétvégén akár a szülő és a gyerek közösen is gyakorolhat a következő szintre és egy nagyszerű közös utazáson vehet részt.