konstantív komarov systema

Speciális Körülmények – Konstantin Komarov

Bánkövi Máté

2020. júl 26.

A mai harcművészetekben, bármi ami az edzőtermen vagy a dojo-on kívül történik, „speciális körülménynek” tekinthető. Ezek azok a tényezők amelyek korlátozzák normális mozgásunkat és észlelésünket. Koncentráljunk ezek közül kettőre: a sötétségre és a vízre.
A sötétségnek óriási hatása van arra, hogyan érzékeljük a környezetünket, míg a víz megváltoztatja mozgásképességünket. Nagyon sok kilométert kell elérnünk edzésünk során, hogy elkerüljük a sztereotípiás gondolkodást.
Itt található két hasznos, mégis egyszerű gyakorlat a „különleges körülmények között” történő gyakorláshoz.

Felkészülés a sötétre

Próbálja ki a következő gyakorlatot, miközben még világos van kint.
Állj egy tisztásra egy parkban vagy erdőben. Jelöld meg a helyed olyan egy sziklával, bottal vagy sapkával. Válassz egy fát körülbelül 10-15 lépésnyire tőled. Csukd be a szemed, próbáld megtalálni a fát, és térj vissza a kiindulási ponthoz.
Ha sikerült, válassz egy másik fát, kb. 10-15 lépésnyire az elsőtől. Ezután csukd be a szemed, és először lépj az első, majd a második fához, és a szemed kinyitása nélkül pontosan térj vissza a kiindulási pontra.
Ha kétszer vagy háromszor biztosan elvégzed a gyakorlatot akkor nagyszerű a térbeli orientációd. Ez azt jelenti, hogy az éjszaka mindig a szövetségesed lesz.

Ütések a vízben

Ezt a gyakorlatot leginkább egy partnerrel lehet megtenni. Válassz 10-15 kavicsot. Sétálj a vízbe, amíg a nyakadig nem ér. Kérd meg partnered, hogy dobja a kavicsokat egyenként a vízbe, mintegy 50-80 cm tőled. A te feladatod, hogy egy mozdulattal elkapd a kavicsokat egy mozdulattal. A karod és a kezed a vízben marad. Próbáld ki ezt, és gyorsan eléred a legrövidebb pályát, a relaxált testet, az izmok koordinációját és a gyors reakciót  – mindent, ami a hatékony ütési képességek fejlesztéséhez szükséges.
Ha a 10 kavicsból legalább 7-et el tudsz kapni, akkor az ütésed megállíthatatlan lesz.

Mindenkinek sikeres edzést!

bankovi_mate_instruktor

Írta: Bánkövi Máté

Máté a Mecsek Harcművészeti Iskola vezető instruktora. Célja egy olyan dojo létrehozása, amely visszatér a harcművészetek gyökereihez és a tudást helyezi előtérbe szemben a ranglétrán való minél gyorsabb végigfutással. A harcművészetek oktatásán túl folyamatosan fejleszti a tudását több különböző instruktor keze alatt. Így garantálva, hogy edzései színvonala töretlenül fejlődik a jövőben is. Eddig elért fokozatai: Seibukan Jujutsu 5. dan, Enshin Itto Ryu Battojutsu 3. dan, Bujinkan Budo Taijutsu 2. dan

Hasonló tartalmak:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük