félelem

A félelem három típusa – Vladimir Vasiliev – Jujitsu a Női Önvédelem Szolgálatában

Bánkövi Máté

2021. máj 13.

Cikkünk a Jujitsu a Női Önvédelem Szolgálatában című  bejegyzéssorozatunk része, mely a Kommunikációs és Önvédelmi Felkészítés a Nőket Ért Támadások Megelőzéséért és Megoldásáért című pályázatunk keretében, mely az Európai Szolidaritási Testület társfinanszírozásával valósul meg. Célunk egy olyan tudásbázis létrehozása, mely hatékony segítséget nyújt a téma íránt érdeklődő közönségnek!

europai_szolidaritasi_testulet_logo

Három szinten értelmezhetjük a félelmeinket.
Az első a személyes félelem. Ez a típus fizikai kontaktus nélkül alakul ki. Szóbeli fenyegetés, agresszív fellépés vagy ijesztő események hatására alakul ki. Előfordul, hogy csak részben ismerjük fel ennek a kiváltó okait. Ezt egy speciális légzés jellemzi, szabálytalan be- és kilégzéssel, felszínes vagy fuldokló levegővétel.

A második a valós és küszöbön álló fizikai fenyegetés által kiváltott félelem. Ez a helyzet nagyon specifikus és valós. Félünk attól, hogy nem leszünk képesek szabadon mozogni, enyhén vagy súlyosan megsérülünk, vagy nem tudunk levegőt venni. A légzés megszakítás itt sokkal súlyosabb és időben kiterjedtebb.

A harmadik típus a fegyveres konfrontációtól való félelem. Legyen az kés, bot, lánc vagy pisztoly. Bármilyen tárgy melyet az ellenfél halálos fegyverként szeretne használni. Ezt a félelmet életünk fenyegetése váltja ki, ami a testünk bizonyos területein tudattalanul elhatalmasodhat. A lélegzet visszatartása és megszakítása itt rendkívül erőteljes, a pánikkal és a teljes mozgásképtelenséggel határos.


A félelmek közül egyszerre több is jelen lehet, különböző kombinációkban. A reakció súlyossága minden esetben eltérő. A kezelésnek is eltérőnek kell lennie. Vannak optimális légzési gyakorlatok az egyes helyzetek kezelésére.

bankovi_mate_instruktor

Írta: Bánkövi Máté

Máté a Mecsek Harcművészeti Iskola vezető instruktora. Célja egy olyan dojo létrehozása, amely visszatér a harcművészetek gyökereihez és a tudást helyezi előtérbe szemben a ranglétrán való minél gyorsabb végigfutással. A harcművészetek oktatásán túl folyamatosan fejleszti a tudását több különböző instruktor keze alatt. Így garantálva, hogy edzései színvonala töretlenül fejlődik a jövőben is. Eddig elért fokozatai: Seibukan Jujutsu 5. dan, Enshin Itto Ryu Battojutsu 3. dan, Bujinkan Budo Taijutsu 2. dan

Hasonló tartalmak:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük