önvédelem pécsen

A közelharc alapelvei – Jujitsu a Női Önvédelem Szolgálatában

Bánkövi Máté

2021. júl 2.

Cikkünk a Jujitsu a Női Önvédelem Szolgálatában című  bejegyzéssorozatunk része, mely a Kommunikációs és Önvédelmi Felkészítés a Nőket Ért Támadások Megelőzéséért és Megoldásáért című pályázatunk keretében, mely az Európai Szolidaritási Testület társfinanszírozásával valósul meg. Célunk egy olyan tudásbázis létrehozása, mely hatékony segítséget nyújt a téma íránt érdeklődő közönségnek!
europai_szolidaritasi_testulet_logo
A mai cikkünk bemutatja azokat az alapleveket, mely az ellenfél legyőzéséhez szükségesek függetlenül a gyakorolt harci stílustól. Ezek az alapelvek csak a legfontosabb elemeket emelik ki a közelharc tárházából. A hosszú évek gyakorlása sok más elvet is megtanít a magasan képzett harcosoknak.
 •  Fizikai egyensúly

Képesség az egyensúly fenntartására és stabilnak maradni a megfelelő testtartással. A közelharcban mind a megfelelő védelemhez és a hatékony támadásokhoz is szükség van a fizikai egyensúly megtartására. Egyensúly nélkül a harcos nem képes stabil maradni védekezés közben és képtelen megfelelő erőt vinni az ellentámadásaiba. A gyakorlónak két szempontból kell megértenie az egyensúly alapelvét a küzdelem során:

 1. Hogyan mozogjunk a testünkkel, hogy megtartsuk vagy visszanyerjük az egyensúlyunkat. A gyakorlás során az egyensúly tapasztalati úton fejlődik, általános útmutatásként a vállszélességű terpesz és a rogyasztott térdek segítik a megértést. A súlypont lesüllyesztése tovább növeli a stabilitást.
 2. Hogyan használhatjuk ki az ellenfél stabilitásának gyengeségeit: A gyakorlás megadja a kellő tapasztalatot annak az érzékelésére, hogyan mozgasd a tested az ellenfél gyenge pontjainak a felfedezéséhez.
 • Mentális egyensúly

A sikeres harcosnak a mentális egyensúlyát is meg kell őriznie. Nem engedheti meg, hogy a félelem vagy a düh úrrá legyen a tanult vagy ösztönös reakcióin a közelharcban.

 • Pozíció

A pozíció elvének célja, a harcos elhelyezkedése az ellenfél vonatkozásában. A legfontosabb alapelv, mikor a védekező felet támadás éri, mozduljon biztonságos pozícióba, ahol a támadás nem tud folytatódni anélkül, hogy az ellenfél a teljes testét mozgásba hozná. Az ellentámadáshoz a harcos kimozdítja az egész testét az ellenfél támadásának vonalából. Általánosságban a támadás vonalából való 45 fokos szögben való kitérés, a támadó irányába vagy attól távolodva is alkalmazható. Ez a pozíció megadja a biztonságot és lehetőséget nyújt az ellentámadásra. Az előnyös pozícióba való mozgáshoz szükséges a pontos időzítés és távolság érzékelés.

 • Időzítés

A harcosnak képesnek kell lenni megérezni a megfelelő pillanatot az előnyös pozícióba való mozgáshoz a támadás során. Ha túl korán mozdul, a támadó érzékeli és hozzáigazítja a támadást. Ha túl későn, az ellenfél támadása sikeres lesz. Hasonlóan a harcos akkor indítja a támadását vagy ellentámadását, amikor az ellenfél a legsebezhetőbb.

 • Távolság

A távolság elve a két küzdő fél relatív távolságát jelenti, törekvés az előnyös pozíció megszerzésére. A közelharcban a megfelelő távolság a pozíciókkal együtt változik, a küzdő félnek ehhez alkalmazkodni kell és segítségével felépíteni a támadásokat és ellentámadásokat. A két küzdő fél folyamatosan reagálva a másik mozgására törekszik az előnyös távolság kiépítésére.

 • Lendület

A lendület a test mozgásának iránya, ha nem találkozik más erőhatással. A testtömeg mozgása hozza létre a lendületet. A nagyobb testtömeg vagy sebesség nagyobb lendületet jelent. A gyakorlónak meg kell értenie ennek az elvnek a hatását és felhasználni az előnyére.

 • A harcos előnyére tudja használni az ellenfél lendületét, sebezhető helyzetbe hozva őt, a lendületét felhasználva.
 1. Az ellenfél egyensúlya elvehető a lendületét kihasználva.
 2. Az ellenfelet további mozgásra lehet kényszeríteni, ennek hatására meg kell állítania a mozgását vagy megváltoztatni az irányát a támadás folytatásához.
 3. Az ellenfél lendülete felhasználható arra, hogy több erőt adjunk a saját támadásunkhoz vagy ellentámadásunkhoz.
 • A harcosnak figyelnie kell rá, hogy az ellenfele az előnyére használhatja ki a lendületét. Ezért kerülnie kell a kényelmetlen vagy sebezhető pozíciókat és nem engedheti meg, hogy túl távol kerüljön az ellenfelétől.
 • Az emelő elv

Az emelő elvet használva természetes mozdulatokat használva, az ellenfelet kényelmetlen sebezhető pozícióba és mozgásokra kényszeríthetjük. A testünket vagy valamelyik testrészünket használva kontroll alá vonhatjuk az ellenfél testét a biomechanikát kihasználva. Az emelő elv használatával egy nagyobb és erősebb ellenfél is kontroll alá vonható.

bankovi_mate_instruktor

Írta: Bánkövi Máté

Máté a Mecsek Harcművészeti Iskola vezető instruktora. Célja egy olyan dojo létrehozása, amely visszatér a harcművészetek gyökereihez és a tudást helyezi előtérbe szemben a ranglétrán való minél gyorsabb végigfutással. A harcművészetek oktatásán túl folyamatosan fejleszti a tudását több különböző instruktor keze alatt. Így garantálva, hogy edzései színvonala töretlenül fejlődik a jövőben is. Eddig elért fokozatai: Seibukan Jujutsu 5. dan, Enshin Itto Ryu Battojutsu 3. dan, Bujinkan Budo Taijutsu 2. dan

Hasonló tartalmak:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük