Mindenkinek van egy bizonyos elképzelése arról, milyen egy valódi erőszakos támadás. Néhányan ezt filmekre alapozzák, néhányan úgymond “éles helyzetben” nyert tapasztalatokra. A teljes képet azonban aligha láthatjuk, elképzeléseinket az általunk látott, tapasztalt, halott és vágyott képekből mixeljük össze. A harcművészeti és önvédelmi képzések, iskolák mind – mind a maguk elképzeléseire próbálnak a lehető legpontosabb választ adni, mely tökéletesen működik az erőszak mátrix azon szegmensében, melyre optimalizálták. Az erőszak egy hatalmas, sokrétű világ felosztható szociális és aszociális erőszakra és ezen csoportok is tovább bonthatóak csoportokra. Minden csoport egy kicsit más forgatókönyvet követ. Épp ezért egy képzésnek választ kell adnia a különböző erőszak dinamikák felismerésére és megfelelő kezelésére, megbontására.

támadás

Ehhez elengedhetetlen rendszeresen kilépni a kényelmes gyakorlás megnyugtató és biztonságos helyzeteiből. Például feladni a gyakran hangoztatott “ideális küzdőtávolságot”, aminél közelebb senkit nem engedünk magunkhoz. Rengeteg harcművész állítja magáról, hogy az edzésen begyakorolt távolságon belül senkit nem enged közel magához. A legjobb esetben ez egészen addig állja meg a helyét amíg a gyakorló buszra nem száll. A mindennapi életünk nehezen képzelhető el úgy, hogy senkit nem engedünk magunkhoz ütőtávon belülre.

Az edzések alkalmával bemelegítve és a harci gyakorlásra felkészülve, minden támadásra számítva gyakorlunk. Még akkor is pontosan tudjuk, hogy támadás várható, amikor szemben állunk a gyakorló partnerünkkel és reálisnak vélt full kontakt küzdelemre készülünk. Egy erőszakos támadásra nem ekkor fog sor kerülni. A támadó könnyű prédát keres, így a támadásra a legnagyobb esély van, amikor a legpocsékabb napod van. Teljesen váratlanul fog érni, senki nem jelenti be, hogy le akar ütni. Valószínűleg sötét is lesz, hogy még kevesebb információd és esetleges segítséged legyen. A meglepetés ereje a támadóé, miért ne élne ezzel az óriási előnnyel? A támadó már kiszemelt téged, eltervezte mit fog csinálni, nem fog előtte táviratot küldeni.

A támadások az elképzeltnél gyorsabbak lesznek. Megpróbálnak lerohanni és azelőtt elintézni a dolgokat, hogy egyáltalán felfognád mi történik. Valamilyen mértékű lefagyás elkerülhetetlen, egy összeszedett támadó ki fogja használni minden pillanatát. Nincs szüksége a mérlegelésre vagy a védekezésre, a gyakorló küzdelmek megfontolt, zárt taktikájára. Egyszerűen annyi támadást szeretne bevinni, amennyit csak lehetséges.

Nagyobb erővel érkezik a támadás. Lehet, hogy nem képzett bokszoló fog megtámadni, de garantáltan nem lesz rajta kesztyű, a rajtaütés dinamikájából az első 1-2 ütés nagy eséllyel találni fog. Más lesz az ütés érzete, mint egy kesztyűs gyakorlás alkalmával, jóval profibban és erőteljesebben kivitelezett ütéseknél. ha felkészületlenül ér, könnyen újabb lefagyás érhet.

Ezt a 4 tényt Rory Miller az erőszakos támadás 4 nemes igazságaként az alábbi módon fogalmazta meg: “Az erőszakos támadások közelebbről, gyorsabban, váratlanabbul és nagyobb erővel érkeznek, mint a legtöbben gondolják”. Fontold meg ezeket a gondolatokat és egészítsd ki az edzésmunkát ennek megfelelően, hogy egy picivel több elképzelésed legyen arról milyen irányba folyjon a felkészülésed.