Egy támadás elhárítására 5 szintet különböztetünk meg. Mozgás – alkalom – szándék – kapcsolat – terep.

A legtöbb harcművészet az 1. szinten kezdi, a mozgást szeretné blokkolni. A reakcióidő miatt kevés az esélye, hogy egy elindított ütést, a fegyver előrántást, megindított rúgást blokkolással hárítsunk. Ha mégis összejön, ez nem fogja megakadályozni a következő és az azután következő támadást. A folyamatos védekezés előbb – utóbb elvezet a kudarchoz. Az első támadás a legtöbb esetben célt ér, mivel az akció legyőzi a reakciót. Egy támadás elhárításához, szükségszerűen át kell venni a kezdeményezést ami pusztán védekezéssel lehetetlen.

Önvédelem

Ennek felismerésére a harcművészek és, harcművészetek jó része, némi alapképzés után továbblép a második szintre az alkalom blokkolására. Amikor már kellően ismerjük a saját támadható célpontjainkat, észleltük a támadó fegyvereit, leolvastuk a képzettségét, nagy eséllyel felmérhetjük, honnan fog érkezni a támadás. Így meg tudjuk akadályozni magát a mozdulatot, mielőtt annak lehetősége lenne elindulni. A képzett harcművészek így előzik meg a leggyorsabb támadásokat is.

A következő szintre elindul néhány tanuló, de a legtöbb iskola nem foglalja magában a szándék blokkolását. Néhány helyen beszélnek róla, de általánosságban kényes kérdésként tekintik a megelőző csapást. A fizikai önvédelemnek ez a leghatékonyabb módja, azonban magas szintre fejlesztett készséges kellenek az alkalmazásához, illetve az esetleges jogi indokláshoz. A támadások jelentős részének vannak jól felismerhető előjelei, ezek felismerése esetén indokolttá válik a szándék blokkolása.

A következő szint, ahova a képzések elvétve térnek ki, a kapcsolat megváltoztatása. Az erőszak egy sajátosan kialakult dinamikát követ, minden erőszak típusnak megvan a maga forgatókönyve. Ha megváltoztatjuk a támadóhoz kötődő kapcsolatunkat, még az erőszak elindulása előtt megakadályozhatjuk azt. Megváltoztathatjuk a külsőnket, a szokásainkat, viselkedésünket, elérhetjük, hogy kevésbé tűnjünk könnyű célpontnak.

A terep alkalmazása a megelőzés legfontosabb összetevője. A támadások legnagyobb része jól körülírható helyeken történik, ha nem vagyunk ott, nem történik támadás. Fejleszthető képesség a veszélyes helyek felismerése, ha már odatévedtünk a menekülőutak, kerülőutak feltérképezése.