A legmélyebb szinten a sikeres önvédelem három dologtól függ: az éberségtől, a kezdeményezéstől és a jóváhagyástól. Önmagukban is minták lehetnek egy sikeres képzéshez, de a kivételes eredményekhez a három út együttesen vezet el.

Éberség

Az Éberségre hivatkoznak még jelentudatosságként, tudatos jelenlétként vagy külföldi forrásokban mindfullness-ként. Lényege, hogy megtanuljunk tudatosan jelen lenni cselekedeteinkben, hétköznapi rutin dolgainkat is teljes figyelemmel végezzük. Az Éberség azt jelenti, hogy sem a múlt, sem a jövő nem téríti el gondolatainkat a jelen pillanatról. Japánban ezt a folyamatot Zanshin-ként ismerik, ebben a cikkünkben bővebben is olvashatsz róla.

Az önvédelem folyamán a legalsó szinten azt jelenti, hogy tudatában vagyunk mi történik a testünkkel, a támadó testével, a helyzettel és a környezetünkkel. Ha ezek tudatában vagyunk egyértelművé válik a helyes cselekvés.

Tudomás a saját testünkről. Anatómiai ismeretek, erősségeink és gyenge pontjaink, test felépítésünk, mozgáskultúránk és szokásaink ismerete. Egész életünkben a saját testünkben élünk, így pontos ismereteink vannak annak működéséről.

Tudomás az ellenfél testéről. Saját testünk ismerete, elvezet az ellenfél testének ismeretéhez. Hellyel – közzel ugyanazok az anatómiai gyengeségek és erősségek vonatkoznak az ellenfélre is. A látás és az érintéssel érzékelés kiképezhető arra, hogy ne csak azt érzékelje amit az ellenfél éppen csinál, hanem azt is amire készül. Mindez kiolvasható a testsúly áthelyezéséből, a struktúra változásából, a gerincének mozgásából. Példa ennek fejlesztésére a bekötött szemes belharc gyakorlás, sapkajátékok.

A környezet ismerete. Magában foglalja a környék gyors felmérését, a menekülési utak, az elérhető fegyverek érzékelését.

A helyzet megismerése. A támadás előtti jelek felismerése, a támadás típusának felmérése és az annak megfelelő válasz adása, a harci szituáció elkerülésére.

Önmagunk ismerete. Önismeret szükséges ahhoz, hogy tisztában legyünk mire és miért vagyunk képesek. Tudnunk kell miért vagyunk hajlandóak harcolni, meghalni vagy akár ölni is. Ezernyi harctechnikát is megtanulhatunk, ha nincs lelki kapacitásunk használni őket, amikor szükségesé válnak. Ezért időben meg kell ismernünk és fel kell állítanunk magunkban az ilyen irányú értékrendet, hogy a megfelelő irányba folyhasson a képzésünk.

Kezdeményezés

Számtalan helyzetben meg tudjuk mondani mi lenne a teendő. A Kezdeményezés annyit tesz, hogy félelem, habozás és táviratozás nélkül cselekedjünk, amikor ott a pillanat. Nem törődve azzal, hogy mást terveztünk vagy kezdenek nagyon rosszul alakulni a dolgok.

Önvédelem

Ha megtanulsz eltökélten cselekedni nem adsz információkat a készülődő akciókról, így a támadónak nem lesz ideje felkészülni a váratlan ellentámadásra. A mozdulataid kirobbanóak, kemények és nincs látványos előkészítés. A mozdulat maga lényegtelen, lehet belépés, ütés, rúgás vagy feszítés, mind működni fog a Kezdeményezés által. A technikák ezen a szinten lényegtelenné vállnak. Az akció dinamikája felül múlja magát a technikát.

Ahogy az éberség, ez is messzebbre vezet az önvédelemnél. Ha meg akarod változtatni az életed, kezdd azzal, hogy nem hozol többé felemás döntéseket. Kelj fel vagy maradj az ágyban, de ne gondolkodj azon heverészés közben, hogy fel kellene kelni. Ahogy a harcban, az életben is tudjuk mi a teendő. Ne halogassuk, egyszerűen Cselekedjünk!

Mindannyian szeretnénk előrébb lépni az életünkben, a legtöbbünknek van néhány álma is amit szívesen megvalósítana. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor egy kis gondolkodás után meg is tudjuk mondani mit kéne tennünk, hogy meg is tudjuk valósítani őket. Nincs szükségünk másra, mint nekikezdeni a cselekvésnek.

Jóváhagyás

A harcművészetek összes képessége a miénk lehet, ha nem engedjük magunkat cselekedni puszta udvariasságból. Nem elég rájönni, hogy bizonyos szabályok mesterségesek, szándékosan le kell őket küzdeni, hisz a legtöbbet gyerekkorunk óta programozták belénk. Ez arról szól, hogy megteszed, amit meg kell függetlenül attól, hogy az lehetséges-e, mert a lehetetlen dolgok túlnyomó többségét csak képzeljük.

Engedélyed van, hogy megvédd önmagad fizikailag és lelkileg is, engedélyed van eközben udvariatlanul viselkedni és bármilyen eszközt felhasználni. Ne várj a cselekvésre amíg a másik előrántja a fegyverét vagy bántalmazni kezd. Engedélyed van megkérdőjelezni a szabályokat, hiedelmeket és egyáltalán mindazt ami tanultál, ha ez szolgálja a túlélésed. Nincs olyan amit nem szabad megtenned, ha arra van szükséged fuss el, kiálts segítségél, indíts megelőző csapást, karmolj, harapj, egyáltalán bármit csinálj amit amúgy nem illik. A támadód túllépet a társadalmi illendőségen, amíg te az udvariasság szabályait alkalmazod ellene óriási hátrányból dolgozol. Pont ez az amire ő számít. Engedd meg magadnak, hogy túléld!

Az Éberség – Kezdeményezés – Jóváhagyás önvédelmi vonatkozásairól bővebben olvashatsz Rory Miller – Konfliktus és Erőszak című művében, amely elérhető lesz a hamarosan induló dojo könyvtárunkban, amit tagjaink vehetnek igénybe.